Sikarit ovat herkkiä lämpötilan ja ilmankosteuden muutoksille. Orgaaninen materiaali elää ympäristönsä mukana, joten jatkuvat muutokset olosuhteissa saavat sikarin käsin muotoillun kokonaisuuden muuttumaan, jolloin sikari ei enää ole sellainen kuin on valmistaessa tarkoitettu. Myös suora auringonvalo on pitkällä aikavälillä haitallinen sikareille. Jos sikarit säilytetään liian kuivassa, ne kuivuvat, halkeilevat ja ne menettävät tupakan luonnolliset öljyt jotka antavat sikarille sen aromin. Liian kosteassa säilyttäessä vaarana on homehtuminen. Liian kuiva tai liian kostea sikari ei myöskään pala niinkuin on tarkoitettu, joten tuloksena on joko liian nopeasti kuumana, tai huonosti tukkoisena palava sikari.
Miten sikarit sitten tulisi säilyttää?
Sikarit tulisi säilyttää noin 63-72% ilmankosteudessa ja mielellään vielä niin ettei kosteus pääse muuttumaan jatkuvasti toisesta äärilaidasta toiseen. Muutaman prosentin muutokset eivät pitkälläkään aikavälillä ole vaaraksi, mutta jatkuva iso vaihtelu voi rikkoa sikarin ja pilata sen maun.
Optimaalinen lämpötila sikareille liikkuu noin 19-21 celciusasteen tietämillä, mutta monet vannovat viileämmässä säilyttämisen nimeen. Viileässä säilyttäminen ei itsessään ole haitaksi, jos kosteuden saa silti pysymään sopivana. Muutaman asteen liian lämpimässä säilyttäminen ei lyhyellä aikavälillä haittaa, mutta jos aikomuksena on säilöä sikareita vuosia tai vuosikymmeniä, suosittelemme säilytyslämpötilan optimointia.
Miten säilytän sikarit kotona?
Sikareiden säilyttämiseen on muutamia hyviä tapoja. Vaativammalle harrastajalle suosittelemme tietenkin humidoria – erityisesti sikareiden säilyttämiseen tarkoitettua laatikkoa tai kaappia. Humidori on seetripuusta valmistettu, tai ainakin sitä paljon sisällään pitävä laatikko, joka on juuri sopivan tiivis pitääkseen kosteuden sisällä tasaisena mutta kuitenkin niin, että sisältö pääsee hengittämään. Ilma siis liikkuu, mutta rajatusti. Humidorin sisällä on kosteutta ylläpitävä kostutin, yleensä akryylipolymeeriraetta tai sientä sisältävä pieni rasia. Kostuttimeen kaadetaan tislattua vettä jonka rae tai sieni imaisee itseensä, minkä jälkeen neste vapautuu ilmaan pikkuhiljaa pitäen yllä kosteutta.
Lyhyemmän aikavälin säilyttämiseen suosittelemme sitä varten tarkoitettuja kosteuspusseja, joita löytyy hyvin varustelluista alan liikkeistä. Pussi itsessään on yksinkertainen avattava ja suljettava pussin, jonka sisään laitetaan kosteutta ylläpitävä kostutintyyny, joka pitää sikarit tasaisessa kosteudessa useita kuukausia. Tämä säilytysmetodi sopii erityisestit satunnaisharrastelijoille sekä kertaluontoisten sikariostosten yhteyteen. Sinun ei tarvitse jättää vaikkapa hääjuhlaan kaivattavien sikareiden hankintaa viime tippaan pilaantumisen pelossa, vaan voit näin kustannustehokkaasti säilyttää sikarit hyvänä vaikka hankkisitkin ne ajoissa. Pidempään, vuosien säilyttämiseen pusseja ei silti suositella, sillä pussi ei juurikaan hengitä ja sikareiden aromit saattavat kärsiä pidemmällä aikavälillä kun ilma ei pääse luonnollisesti vaihtumaan.
Hätätapauksessa, kun lähettyvilläsi ei ole hyvin varusteltua alan liikettä eikä humidoriakaan ole tullut hankittua, sikareita voi säilyttää myös muutoin. Kuten todettu, tärkeimmät tekijät ovat lämpötila ja kosteus: voit laittaa sikarit vaikkapa tiiviiseen kannella varustettuun muoviastiaan, pakastuspussiin tai muuhun ilmatiiviiseen pussiin. Kosteutta saat ylläpidettyä pistämällä mukaan vaikkapa pienen tupon kosteaa talouspaperia. Muista kuitenkin että tiiviissä astiassa ilma ei liiku, joten jo muutaman päivän säilyttäminen nostaa riskiä sikareiden homehtumiselle. Tällaisella säilytystavalla suosittelemme sikareiden tuulettamista vähintään joka toinen päivä ja pikaista visiittiä alan liikkeeseen.