TIETONURKKA

Tähän lisäämme tietoa asiointiin ja tuotteisiin liittyen,
sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä minun tulisi tietää kun tulen sikariostoksille?

 
Lyhyesti: ei mitään. Asiantuntijamme kyllä auttavat mielellään asiassa kuin asiassa, ja kerromme kattavasti tuotteista ja niiden kanssa toimimisesta kaiken mitä tarvitsee tietää.
Jos kuitenkin haluat perusasiat haltuun ennen vierailua liikkessä, tässä muutamia vinkkejä.

Mitä olet hakemassa?

On hyvä miettiä, millaisen käyttöön tuotteet tulevat: haluatko yhden sikarin rauhalliseen itsekseen nautiskeluun takapihalla, lahjaksi ystävälle tai kollegalle vai kenties useampia yhdessä nautittavaksi illanvieton tai hääjuhlien yhteydessä. Asiallahan ei välttämättä ole merkitystä, mutta joskus hankintoja voidaan miettiä tilaisuuden kautta: ehkä isompi nippu pienehköjä, mutta tyylikkään näköisiä sikareita hääjuhlaan, tai muutama kunnon pötkö äijäporukan paljuiltaan. Lahjaksi menevä sikari taas voidaan vaikkapa parittaa yhteen aiemmin hankkimasi lahjapullon kaveriksi.

Sikarilaaduista

Sikarit voidaan jakaa kahteen pääryhmään: käsin käärittyihin sekä koneellisesti valmistettuihin sikareihin. Käsinkäärityt ovat tarkoin valikoiduista tupakanlehdistä huolellisesti käärittyjä parhaan maun ja polttokokemuksen saavuttamiseksi. Niissä on yleensä käytetty useita eri lajikkeiden kokonaisia lehtiä, leikitelty eri lehtityyppien tai kypsymisasteiden kanssa ja yhdistelty näitä ominaisuuksia jotta on voitu luoda sikarin valmistajan vision mukainen nautintokokemus. 
Koneellisesti valmistetut sikarit ovat yleensä yhdestä tupakkalaadusta, joskus niin sanotusta hakkeesta valmistettuja, arkisempaan poltteluun tarkoitettuja sikareita. Käsinkäärittyjen ja koneellisesti valmistettujen sikareiden hintaero on yleensä huomattava, ja yllä olevista syistä myös ymmärrettävä. Yhden ison, käsinkäärityn sikarin hinnalla voi saada jopa kymmenen pientä koneellisesti valmistettua käärylettä.

Sikareiden säilyminen

Sikarit säilyvät yksittäispakattuina – sellofaanimuovissa tai ilman – noin 2 vuorokautta. Omissa metallisissa tuubeisaan olevat sikarit säilyvät tapauksesta riippuen vajaan viikon. Sikarit ovat herkkiä kuivumiselle, ja niiden säilyminen yli tuon ajan vaatii sopivat olosuhteet. Sikareiden säilymisestä voit lukea lisää täältä.
Mikäli et omista humidoria jossa sikarit saa säilymään, meiltä löytyy yleensä erityisiä sikareille tarkoitettuja säilytyspusseja, jotka ovat erittäin kustannustehokas tapa säilyttää sikarit muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen.

Löytyykö kaikki tarvittava?

Sikarin polttaminen vaatii muutamia valmisteluja, jota varten on hyvä löytyä tarvittavat välineet. Tärkein näistä on sikarileikkuri. Erityisesti käsin käärityt sikarit on aina suljettu toisesta päästä, ja niiden avaamiseen suositellaan erityistä sikarileikkuria. Hätätapauksessa sikarit voidaan avata myös terävällä veitsellä, mutta tätä emme missää nimessä suosittele, etenkään ilman aiempaa kokemusta. Sikarit ovat yllättävän herkkiä, ja päällimäisten, sikaria kasassa pitävien käärinlehtien halkeaminen saa koko nipun herkästi leviämään käsiin viimeistään poltettaessa.
Sikarit suositellaan leikattavan alle vuorokauden sisällä niiden polttamisesta, joten pian käyttöön tulevat sikarit voidaan leikata myymälän henkilökunnan toimesta. Satunnaisten nautiskelijoiden ei siis tarvitse välttämättä sijoittaa sikarileikkuuriin.
Konevalmisteiset sikarit ovat yleensä valmiiksi auki, eivätkä näin vaadi leikkaamista.
Sytyttimeksi varsinkin isommille sikareille suositellaan niille erityisesti sopivaa sikarisytytintä. Näitä ovat muun muassa niin kutsutut torchit, jotka tunnetaan myös nimellä myrskysytytin. Sininen, kuumana palava liekki on nopea ja tarkka sytyttäjä. Sytyttämiseen käy kuitenkin myös perinteiset tulitikut, tosin mukavuussyistä suosittelemme käytettävän hieman pidempiä sikaritikkuja.

Sikareiden alkuperä

Tunnetuin sikareiden tuottajamaa on Kuuba. Moni haluaakin nimenomaan elokuvista ja televisiosarjoista tuttuja kuubalaisia, ja monen puheessa termi käsittää kaikki ”sikarin kokoiset sikarit” eli isot, mafiosojen ja valtionpäämiehien suupielestä tutut pötköt. Maineen mukana tulee myös hinta: kuubalaiset ovat usein hinta-laatu -suhteeltaan kalliimpia kuin muiden maiden tuotteet, ja tunnetuimpien merkkien sikarit voivat olla parhaimmillaan kategorian muita sikareita moninkertaisella hintalapulla varustettuja.
Meillä kuubalaiset sikarit ovat selkeästi aliedustettuina. Niitäkin meiltä toki löytyy, mutta pääasiassa valikoimassamme on sikareita Nicaraguasta ja Dominikaanisesta Tasavallasta. Näiden maiden aromikkaat tuotokset ovat mielestämme jopa laadukkaampia kuin monet kuubalaiset serkkunsa, ja makumaailma voi olla jopa syvempi ja avarampi. Kannattaa kokeilla!
 
 

Sikareiden säilyttäminen​

Sikarit ovat herkkiä lämpötilan ja ilmankosteuden muutoksille. Orgaaninen materiaali elää ympäristönsä mukana, joten jatkuvat muutokset olosuhteissa saavat sikarin käsin muotoillun kokonaisuuden muuttumaan, jolloin sikari ei enää ole sellainen kuin on valmistaessa tarkoitettu. Myös suora auringonvalo on pitkällä aikavälillä haitallinen sikareille. Jos sikarit säilytetään liian kuivassa, ne kuivuvat, halkeilevat ja menettävät tupakan luonnolliset öljyt jotka antavat sikarille sen aromin. Liian kosteassa säilyttäessä vaarana on homehtuminen. Liian kuiva tai liian kostea sikari ei myöskään pala niinkuin on tarkoitettu, joten tuloksena on joko liian nopeasti kuumana, tai huonosti tukkoisena palava sikari.

Miten sikarit sitten tulisi säilyttää?

Sikarit tulisi säilyttää noin 63-72% ilmankosteudessa ja mielellään vielä niin ettei kosteus pääse muuttumaan jatkuvasti toisesta äärilaidasta toiseen. Muutaman prosentin muutokset eivät pitkälläkään aikavälillä ole vaaraksi, mutta jatkuva iso vaihtelu voi rikkoa sikarin ja pilata sen maun.
Optimaalinen lämpötila sikareille liikkuu noin 19-21 celciusasteen tietämillä, mutta monet vannovat viileämmässä säilyttämisen nimeen. Viileässä säilyttäminen ei itsessään ole haitaksi, jos kosteuden saa silti pysymään sopivana. Muutaman asteen liian lämpimässä säilyttäminen ei lyhyellä aikavälillä haittaa, mutta jos aikomuksena on säilöä sikareita vuosia tai vuosikymmeniä, suosittelemme säilytyslämpötilan optimointia.

Miten säilytän sikarit kotona?

Sikareiden säilyttämiseen on muutamia hyviä tapoja. Vaativammalle harrastajalle suosittelemme tietenkin humidoria – erityisesti sikareiden säilyttämiseen tarkoitettua laatikkoa tai kaappia. Humidori on seetripuusta valmistettu, tai ainakin sitä paljon sisällään pitävä laatikko, joka on juuri sopivan tiivis pitääkseen kosteuden sisällä tasaisena mutta kuitenkin niin, että sisältö pääsee hengittämään. Ilma siis liikkuu, mutta rajatusti. Humidorin sisällä on kosteutta ylläpitävä kostutin, yleensä akryylipolymeeriraetta tai sientä sisältävä pieni rasia. Kostuttimeen kaadetaan tislattua vettä jonka rae tai sieni imaisee itseensä, minkä jälkeen neste vapautuu ilmaan pikkuhiljaa pitäen yllä kosteutta.
Lyhyemmän aikavälin säilyttämiseen suosittelemme sitä varten tarkoitettuja kosteuspusseja, joita löytyy hyvin varustelluista alan liikkeistä. Pussi itsessään on yksinkertainen avattava ja suljettava pussi, jonka sisään laitetaan kosteutta ylläpitävä kostutintyyny, joka pitää sikarit tasaisessa kosteudessa useita kuukausia. Tämä säilytysmetodi sopii erityisesti satunnaisharrastelijoille sekä kertaluontoisten sikariostosten yhteyteen. Sinun ei tarvitse jättää vaikkapa hääjuhlaan kaivattavien sikareiden hankintaa viime tippaan pilaantumisen pelossa, vaan voit näin kustannustehokkaasti säilyttää sikarit hyvänä vaikka hankkisitkin ne ajoissa. Pidempään, vuosien säilyttämiseen pusseja ei silti suositella, sillä pussi ei juurikaan hengitä ja sikareiden aromit saattavat kärsiä pidemmällä aikavälillä kun ilma ei pääse luonnollisesti vaihtumaan.
Hätätapauksessa, kun lähettyvilläsi ei ole hyvin varusteltua alan liikettä eikä humidoriakaan ole tullut hankittua, sikareita voi säilyttää myös muutoin. Kuten todettu, tärkeimmät tekijät ovat lämpötila ja kosteus: voit laittaa sikarit vaikkapa tiiviiseen kannella varustettuun muoviastiaan, pakastuspussiin tai muuhun ilmatiiviiseen pussiin. Kosteutta saat ylläpidettyä pistämällä mukaan vaikkapa pienen tupon kosteaa talouspaperia. Muista kuitenkin että tiiviissä astiassa ilma ei liiku, joten jo muutaman päivän säilyttäminen nostaa riskiä sikareiden homehtumiselle. Tällaisella säilytystavalla suosittelemme sikareiden tuulettamista vähintään joka toinen päivä ja pikaista visiittiä alan liikkeeseen.

PIIPUN SISÄÄNPOLTTO JA HUOLTO

Piipun sisäänpoltossa on tärkeää muistaa seuraavat asiat:
• 5 ensimmäistä pesällistä täyttö vain vähän yli puoleen väliin ja ei tiukkaan.
• Poltellaan rauhallisesti ja jos piipun pesä kuumenee, lasketaan se hetkeksi pöydälle.
   Jos piippua polttaa heti liian kuumana, sen pesä voi jopa haljeta.
Tämä tehdään siksi että piippuun karstottuisi hieman tuhkaa suojaamaan piipun puumateriaalia. Sisäänpolton aikana piippu puhdistetaan rauhallisesti karistamalla esimerkiksi kättä tai muuta pehmeää materiaalia vasten. Piippua ei saa koskaan koputtaa mitään kovaa materiaalia vasten. Karistaessa piippua esimerkiksi kättä vasten, muista pitää kiinni varren sijasta pesän pohjasta, koska varsi katkeaa helposti. Jos pesä ei karistamalla tyhjene, voi piipputyökalun lusikalla tökkiä varovasti pesän tuhkaa (huom. ei kaapimista) ja sen jälkeen jatkaa karistamista.
Piipputyökalun 3 ”terää”
• ”Toppari” – piipun täyttöä varten.
• Piikki – voi kohentaa piipun pesää jos vaikuttaa tukkoiselta.
• Lusikka – puhdistetaan piipun pesä lusikalla varovaisesti.
(Älä käytä työkalua sisäänpolton aikana, jos käytät niin hyvin varovasti!)
Hyvä muistinsääntö piipun täyttöön sisäänpolton jälkeen:
• pojan kädestä, ensimmäinen kolmannes löysästi.
• äidin kädestä, toinen kolmasosa voi jo hiukan painaa tiukempaan.
• isän kädestä, viimeinen kolmannes painetaan piukkaan.
On hyvä muistaa että piippua ei saisi polttaa liian kuumana. Jos siis piippu alkaa alkaa tuntua kuumalta
kädessä, olisi hyvä laskea piippu hetkeksi jäähtymään tai keventää polttotahtia.
Piippu on hyvä puhdistaa vähintään joka toisen polton jälkeen piippurassilla. Monet tekevät sen joka pesällisen polton jälkeen, jolloin maku pysyy puhtaampana. Piippurassin saa myös jättää varteen rassaamisen jälkeen 30-60min, jolloin se imee kosteutta piipun varresta. Muista, että piippua ei saa käsitellä lämpimänä, vaan piipun tulee antaa aina polton jälkeen jäähtyä hyvin, vähintään 30 min, mielellään tunnin.

Miten voin tilata tupakkatuotteita postitse?

Vastaus: Et mitenkään.
Suomen laki kieltää tupakkatuotteiden etämyynnin, joka käsittää siis kaikki postitse tai muuten kuljetettavat tilaukset.
Halusitpa tilata sikareita netistä tai puhelimitse, tuotteet on aina noudettava paikan päältä. Tämä koskee myös tupakkaa,
savukkeita, nikotiinipussejasekä oheistarvikkeita kuten piippuja, filttereitä, papereita ynnä muita tuotteita.